Proiectul

 

Complexul ultra-modern OVO Wroclaw insumeaza o suprafata de 50,000 mp si este situat in Wroclaw, al 5-lea oras ca marime din Polonia. Conceput de Gottesman-Szmelcman Architecture, acest proiect futurist este situat langa zona istorica a orasului si se distinge printr-o fatada curba realizata cu panouri minerale compozite Corian® Exterior Cladding. 6,000 mp de fatada alba Corian® imbraca spatii de birouri, 180 de apartamente de lux si cele 189 de camere si apartamente ale hotelului DoubleTree byHilton. Fatada alba ofera o priveliste inedita asupra imprejurimilor dar si asupra curtii interioare a complexului, contrastand placut cu imprejurimile.

Architectul Asaf Gottesman explica istoria din spatele acestei structuri impresionate. “Proiectul OVO Wroclaw a inceput in urma cu 10 ani, in 2006. Este rezultatul unei competitii internationale si, desi am inceput constructia inainte de criza financiara din 2008, am fost nevoiti sa sistam lucrarile ca urmare a imposibilitatii bancilor de a-si respecta angajamentele financiare la vremea respectiva. Am continuat lucrarile in 2012. ”. Adds Architect Gottesman: “Ca o practica profesionala, in realizarea proiectelor noastre, ne orientam strict dupa planul urbanistic si dupa amplasament. Acordam o atentie deosebita contextului cultural si urban. Ne ghidam mai degraba dupa conceptul urmarit decat dupa considerentele care tin de stilul arhitectural ce poate fi abordat. Si, nu in cele din urma, precum multi arhitecti si artisti, avem tendinta sa ridicam probleme de ordin estetic si tehnic ce reflecta design-ul conceput, probleme care vin ca provocari ulterioare si pentru care reusim in permanenta sa gasim solutii viabile. Prin urmare, cand am ajuns prima data in Wroclaw, ne-a surprins pluralitatea si diversitatea arhitecturala specifica zonei. Contrastele sunt imbratisate aici si se reflecta in stilul arhitectural, deschiderea si in specificul orasului constituind o atractie deosebita pentru noi.”

 

Solutia de fatada

Pentru realizarea fatadei acestei cladiri futuriste au fost folosite panourile pentru exterior Corian® Exterior Cladding.

Acelasi material a fost folosit si la realizarea logo-ului iluminat Doubletree by Hilton, precum si intr-o varietate de alte aplicatii interioare: o zona eleganta de receptie, elemente individuale de semnalistica amplasate in fiecare apartament, blaturi in baile hotelului etc. Cum locatia are un trafic intens datorat vizitatorilor care vin si pleaca intr-un ritm alert, a trebuit gasita o solutie de placare care sa reziste si care sa-si pastreze aspectul pe perioade lungi de timp. De aceea a fost ales Corian®, in varianta Glacier White, – acelasi material care s-a folosit la fatada –, ca solutie ideala pentru acest proiect, datorita suprafetei antibacteriene ce nu permite patrunderea murdariei. Tot panouri marca Corian® au fost folosite si ca solutie de placare pentru pereti in sali de conferinte si ca blaturi in salile de baie – o dovada in plus a versatilitatii acestui material mineral compozit ce poate constitui un instrument eficient si inedit de design.

Amplasamentul pe care se afla astazi centrul OVO Wroclaw a ridicat dificultati in proiectarea si amplasarea cladirii. In imediata vecinatate, se afla cladirea unui oficiu postal, cladire realizata din caramida si care este marginita pe doua laturi de artere rutiere intens circulate, aspect ce presupune trafic auto intens si poluare. Multumita suprafetei neporoase si usor de curatat a panourilor Corian®, fatada isi va pastra aspectul si frumusetea pe perioade lungi de timp. Mai mult, in eventualitatea deteriorarii vreunei componente a fatadei curbe, reparatia poate fi efectuata pe santier, placa deteriorata putand fi inlocuita fara a necesita demontarea fatadei.

Sursa: DuPont

Fotografii: Kamil Czaja