Va prezentam un proiect de impact ce a implicat redesign-ul si finalizarea unei case de vacanta construita intr-o zona montana. Pentru exteriorul constructiei situata intr-un mediu natural, au fost folosite panouri din HPL cu finisaj furnir natural, marca PARKLEX Facade, montate in sistem de fatada ventilata. Alaturi de acest material compozit cu finisaj natural, s-a folosit la exterior si ciment, aceasta combinatie de materiale fiind completata de acoperisul metalic.

Constructia de fata a implicat reproiectarea si finalizarea casei construite partial pe structura din otel si lemn. Proiectul a fost intrerupt mai bine de 5 ani, ceea ce a dus la probleme semnificative de organizare si constructie tehnica, impiedicand in final terminarea vilei.

Printre numeroasele provocari de ordin tehnic cu care echipa de proiectare s-a confruntat s-a numarat si structura degradata, aceasta din urma fiind expusa o perioada indelungata efectelor factorilor externi. Totodata, s-a identificat si necesitatea folosirii unei anvelopante care sa reduca la minim pierderile de caldura si sa garanteze durabilitatea si protectia constructiei in timp.

Au fost astfel alese pentru exteriorul casei panouri HPL cu finisaj furnir natural, finisaj Copper PARKELX Facade. Aceste panouri HPL (High Pressure Laminate) sunt obtinute din fibre de celuloza impregnate cu rasini fenolice, finisate cu furnir din lemn natural, rezistente la radiatii UV si agenti atmosferici. Panourile sunt produse dintr-un miez HPL invelit intre 2 fete din furnir, baza din film de echilibrare si partea vizibila a panourilor acoperita cu strat Everlock si film de protectie antigraffity ce are si rol in sporirea protectiei materialului si a duratei de viata a acestuia.

(Foto: © Kevin G. Smith )

Privind comportamentul in timp  a panourilor PARKLEX Facade, puteti vedea mai jos calitatea materialului la 8 ani de la instalare, in cadrul procesului de control al calitatii fatadei ventilate la ocladire din Bera, Navarra.