Fatada ventilata este un element constructiv fixat la o anumita distanta fata de peretele cladirii prin intermediul unei structuri portante metalice (din aluminiu sau otel), astfel incat materialul de placare sa fie bine fixat si rigidizat pentru a face fata solicitarilor externe (vant, ploaie, radiatii solare, dilatatii termice, solicitari mecanice, etc.) si pentru a crea totodata un design placut, durabil si usor de intretinut.

Ce este fatada ventilata?

Fatada ventilata este un element constructiv fixat la o anumita distanta fata de peretele cladirii prin intermediul unei structuri portante metalice (din aluminiu sau otel), astfel incat materialul de placare sa fie bine fixat si rigidizat pentru a face fata solicitarilor externe (vant, ploaie, radiatii solare, dilatatii termice, solicitari mecanice, etc.) si a crea totodata un design placut, durabil si usor de intretinut.

Avantajale fatadei ventilate

  • VENTILATIE NATURALA A PERETILOR EXTERIORI – Formeaza o zona bine izolata termic in structura peretilor, in special in zona planseelor, stalpilor, grinzilor, aticurilor din beton si a structurilor armate, zona ce nu permite aparitia condensului, a mucegaiului si a altor forme de disconfort.

 

  • EFICIENTA ENERGETICA – Materialele compozite performante folosite in sistemele de fatade ventilate permit asigurarea unui micro-climat stabil in interiorul cladirii si a unui consum minim de energie.

 

  • PERMEABILITATEA VAPORILOR – Esentiala in asigurarea unui micro-climat placut si economic pe durata de viata a cladirii. Spatiul de aer recomandat, necesar pentru asigurarea permeabilitatii, variaza intre 40 si 80 mm, interval in care se asigura protectia la incalzire excesiva in timpul verii, respectiv protectia importiva racirii accentuate in timpul iernii.

 

  • IZOLATIE FONICA – Constituindu-se intr-un sistem de placare multi-strat, fatada ventilata absoarbe sunetele exterioare, asigurand o izolatie fonica sporita.

 

  • MONTAJ RAPID – Folosirea structurii corespunzatoare de fatada ventilata determina cresterea vitezei de montare si eficienta termica datorita gamei complete de elemente ce asigura alinierea si planeitatea placilor. Imbinare cu operatiuni simplificate, mai putine erori si executie rapida.

 

  • DESIGN INEDIT SI INTRETINERE FACILA – La fatada ventilata se folosesc materiale special concepute, cu rezistenta sporita la factorii de mediu si mecanici, rezistenta la coroziune, planeitate, etc. Aceste materiale sunt disponibile intr-o varietate de culori si finisaje – de la culori standard si metalizate, pana la finisaje imitatie lemn sau beton aparent – si isi pastreaza aspectul timp indelungat datorita tratamentelor speciale aplicate pe suprafata panourilor. Materialele nu necesita mentenanta sau tratament periodic, fiind usor de intretinut si curatat.

 

Ce durata de viata au materialele?

Te poti lamuri singur. Unul dintre cele mai recente exemple il constituie un caz de controlul calitatii realizat la panourile din HPL cu finisaj furnir natural din lemn PARKLEX Facade, montate in sistem de fatada ventilata la o cladire de birouri.
La 8 ani de la instalare, panourile sunt in perfecta stare.

Materialele compozite comercializate de GEPLAST, au o calitate superioara si rezista perioade indelungate fara sa-si piarda proprietatile mecanice, chimice sau aspectul. In cazul altor materiale din portofoliul nostru, la mai bine de 17 ani de la montaj, materialul exterior isi pastreaza in continuare rolul si estetica >> Detalii AICI

Diversitatea materialelor de fatada – paleta larga de finisaje

In sistem de fatada ventilata pot fi folosite o varietate de materiale durabile, cu un aspect extrem de placut si rezistent in timp: placi HPL, panouri din fibrociment, placi ceramice, panouri din cupru, aliaje din zinc, panouri compozite din aluminiu etc. si alte materiale compozite cu proprietati avansate.

Toate aceste tipuri de materiale sunt disponibile in diferite formate si grosimi, dar mai ales intr-o varietate de culori si finisaje astfel incat pot fi folosite in orice combinatie dorita pentru a face fata oricarei exigente de design.

Dintre cele mai cautate game de finisaje, amintim:
– Culori standard/uni
– Imitatie lemn
– Culori metalizate
– Beton aparent

Proiecte de fatada din Romania, realizate cu materiale Geplast

Gasiti in urmatoarea galerie, cateva exemple de proiecte realizate in Romania cu materiale pentru fatada ventilata #Geplast.


Daca sunteti interesati si de proiecte comerciale sau industriale, accesati ACEST LINK >>