Proiectul

The Blue Planet Danemarca este cel mai mare si mai modern acvariu din Europa de Nord. Arhitectii danezi de la studioul 3XN, inspirati fiind de apa si curentii oceanici, precum si de bancurile de pesti prezente aici, si-au imaginat designul Acvariului National din Danemarca.

Cautand materiale de calitate si durabilitate superioare, care ar putea crea, de asemenea, forma prevazuta de ei, 3XN a ales tabla anodizata si prepatinata din aluminiu Novelis, model FALZONAL®.

Situata pe insula Amager din Danemarca, pe coasta Øresundului si in apropierea Aeroportului din Copenhaga, The Blue Planet cuprinde o portiune extensa de teren, bazine si mare. Conecteaza, prin urmare, pamantul si marea, atragand in interiorul sau atat elementele exterioare cat si vizitatorii.

The Blue Planet Danemarca a fost proiectat pentru a inlocui acvariul danez existent in Charlottenlund. Deschis prima data in 1939, instalatia acvariului din Charlottenlund si-a atins limita capacitatii iar structura sa era in conditii precare.

Noul acvariu national din Danemarca indeplineste acum cerintele unui centru international de aventura marina, avand o suprafata expozitionala de aproximativ 10.000 mp, care respecta toate standardele tehnice moderne.

Tabla anodizata si prepatinata din aluminiu Novelis

Cunoscand conditiile dure cu care urma sa se confrunte tabla solida de aluminiu pe litoralul danez, arhitectii s-au bazat pe proprietatile superioare de rezistenta la factorii atmosferici extremi, proprietati caracteristice materialelor marca Novelis. Tabla solida de aluminiu mai intrunea si atribute precum durata de viata indelungata si costurile reduse de mentenanta.

Tabla Novelis, modelul FALZONAL intrunea si proprietati precum rezistenta la coroziune si la contactul continuu cu apa de mare. Protejata de factorii atmosferici datorita stratului de lac transparent, tabla de aluminiu destinata placarilor exterioare, tabla de 1,2 mm grosime cu aspect de aluminiu natural a constituit materialul ideal ideal si datorita faptului ca nu prezinta niciun risc de poluare a apelor subterane

Material ductil, tabla anodizata si prepatinata din aluminiu Novelis a putut fi redata in forma de vartej de apa pe care arhitectii si-o doreau pentru constructie. Intreaga fatada a fost formata din aproximativ 27.000 mp de tabla solida de aluminiu Novelis. Peretii si acoperisul ilustreaza un flux continuu de apa, designul in sine accentuand conturul ondulat al cladirii.

Vartejul de apa se continua la interiorul cladirii. Din holul rotund al cladirii, diferitele incaperi ale cladirii preiau secventa usor curbata. Peretii si tavanele nu au linii de demarcare, formand astfel un singur flux. Acoperisul de deasupra foaierului este din sticla si ofera vizibilitate la piscina de deasupra.

 

Sursa: Novelis