MATERIALE pentru FATADA VENTILATA

Gama variata de materiale, texturi, suprafete si decoruri pentru fatade ventilate. Materialele sunt special concepute si fabricate pentru utilizare la exterior si au o rezistenta ridicata la factorii de mediu. Isi pastreaza aspectul, culoarea si proprietatile de protectie pe perioade indelungate de timp. Pentru proiectele ce impun un grad ridicat de rezistenta la foc, sunt disponibile materiale incombustibile si greu-combustibile.

FATADA VENTILATA

Fatada ventilata este un element constructiv fixat la o anumita distanta fata de peretele cladirii prin intermediul unei structuri portante metalice (aluminiu sau otel), astfel incat materialul de placare sa fie bine fixat si rigidizat, pentru a face fata solicitarilor externe (vant, ploaie, radiatii solare, dilatatii termice, solicitari mecanice, etc) si a crea, totodata, un aspect placut arhitectural, durabil si usor de intretinut.

Incalzirea globala si schimbarile evidente de clima la nivel mondial au solicitat aparitia unor noi materiale care sa asigure un micro-climat stabil in interiorul cladirii, cu un consum minim de energie.

Absenta unei zone bine izolata termic in structura peretilor, in special in zona planseelor, stalpilor, grinzilor, aticurilor din beton si a structurilor armate, duce la formarea unor zone “reci”care favorizeaza, in timp, aparitia condensului, a mucegaiului si a altor forme de disconfort. Fatada ventilata elimina in totalitate aceste neajunsuri.

Alaturi de izolatia termica si ventilatia naturala, permeabilitatea vaporilor de apa este un element important care asigura un micro-climat placut si economic pe durata de viata a cladirii. In mod uzual, spatiul de aer recomandat, necesar pentru asigurarea permeabilitatii, este cuprins intre 40 si 80 mm, spatiu care asigura protectia la incalzire excesiva in timpul verii si racire accentuata in timpul iernii.

Performanta acustica a unei fatade ventilate se stabileste in functie de nivelul de zgomot de la exteriorul cladirii si de nivelul de zgomot permis / urmarit la interior.

Cerintele minime pentru izolarea fonica a unei cladiri sunt reglementate print standardul german DIN 4109 privind „Protectia impotriva zgomotului in cladiri“. Potrivit Agentiei Federale de Mediu cerintele din standardul DIN 4109 sunt proiectate pentru a se asigura ca persoanele care stau in spatiile de locuit, sau de lucru in interiorul cladirilor, sa fie protejate de „hartuire nerezonabile“ de transmitere a zgomotului.

Ameliorarea izolarii fonice este posibila la exterior prin apelarea la sistemul de fatada ventilata, iar materialele ce pot fi folosite in acest sens variaza si permit folosirea unor solutii eficiente si estetice.

Unul din factorii esentiali ai unei fatade consta in prevenirea sau intarzierea izbucnirii sau raspandirii focului, alaturi de permiterea caldurii si a fumului sa iasa din caldire. Proprietatile de protectie la foc si control la fum ale unei fatade sunt esentiale in protejarea vietilor si a bunurilor.

Cerintele de baza sunt prezentate si reglementate prin numeroase instrumente statutare, care reglementeaza, in esenta, urmatoarele masuri / precautii pe care o fatada si magterialele exterioare trebuie sa le faciliteze si sa le indeplineasca:

  • prevenirea incendiului
  • prevenirea / intarzierea izbucnirii focului
  • prevenirea / intarzierea raspandirii focului
  • permiterea  eliberarii caldurii si fumului
  • siguranta ocupantilor si a pompierilor.

 

Materialele cu nivel ridicat de rezistenta la foc / incendii sunt prezentate pe larg aici.

Fatada ventilata permite folosirea unei varietati de materiale compozite special concepte pentru folosirea la exterior. Acest aspect confera rezistenta in timp fatadei ce are un grad sporit de rezistenta in timp, este usor de intretinut si de curatat si isi pastreaza decorul / culoarea pe o perioada indelungata.

Sistemul asigura o durata de viata similara cu cea a cladirii in sine, montajul exterior permitand un acces usor pentru eventuale interventii sau modificari.

ABONARE NEWSLETTER

Inspira-te si fii la curent cu solutiile care raspund cel mai bine cerintelor proiectelor tale.

Odata abonat la newsletter-ul Geplast, vei primi informatii adaptate necesitatilor business-ului tau.: ☑ noutati, suprafete si finisaje materiale, ☑ proiecte de placari exterioare si interioare, ☑ noi solutii pentru placari si design interior, ☑ modalitati de prelucrare si montaj etc.