Proiectul

Borneo-Sporenburg, o fosta zona portuara de-a lungul tarmului raului IJ, in apropierea orasului Amsterdam, seamana in materie de densitate a populatiei cu Jordaan, un cartier istoric din Amsterdam. Dezvoltatorii acestui proiect au solicitat insa municipalitatii incadrarea intr-un program suburban. Aceasta cerere a fost acceptata cu o conditie: densitatea necesara de 100 de locuinte / hectar sa fie indeplinita.

Pentru a realiza concentrarea urbana necesara incadrarii in programul suburban, arhitectul Adriaan, directorul studioului West 8 Urban Design & Landscape Architecture a venit cu o idee arhitecturala inovatoare: inspirat de mediul acvatic din jur, a creat o plaja extinsa de cladiri joase, punand astfel in valoare deschiderea spatiului. Structura plajei de cladiri de inaltime joasa este intrerupta doar de trei cladiri de dimensiuni mari, adevarati „meteoriti” ce domina peisajul.

The Whale este unul din acesti trei „meteoriti”. Cladirea cu un design deosebit adaposteste 214 apartamente precum si zone de birouri si spatii dedicate comertului. Parcarea de la subsol pare un adevarat teren de fotbal.

Interiorul cladirii se distinge prin atmosfera calda si intima care, la randul ei, se datoreaza finisajelor din lemn si gradinii interioare

Liniile diagonale ce caracterizeaza fatada cladirii the Whale sunt redate si la interior prin designul cu linii in zigzag al coridoarelor. Acestea din urma ofera acces la diferite categorii de apartamente. Casa scarii este din sticla si include si ascensorul.

Cladirea rezidentiala The Whale se distinge de toate celelalte din zona multumita caracterului sculptural si prezentei urbane extrem de elegante.

Tabla din zinc prepatinat NedZink

Fatada cu linii diagonale a cladirii rezidentiale The Whale este reprodusa cu ajutorul tablei din zinc prepatinat NedZink. Motivul alegerii tablei din titan-zinc l-a constituit usurinta in materie de prelucrare a materialului, precum si durata de viata sporita datorata tratamentului antioxidare. Tabla din zinc prepatinat NedZink se distinge si prin versatilitatea sa, fiind disponibila intr-o gama extinsa de produse si culori, pliindu-se atat pe arhitectura traditionala cat si pe cea moderna. Solutie arhitecturala sustenabila, table din zinc dureaza peste 75 de ani, la sfarsitul ciclului de viata putand fi cu usurinta reciclata.

 

Mai multe informatii despre acest material, chiar AICI

 

Sursa: Archello