Studentii Universitatii din Washington exploreaza stiintele naturii in noul campus din Seattle, o cladire de ultima generatie, destinata educatiei si cercetarii. 

Proiectata de studioul Perkins + Will, constructia denumita Life Sciences Building (LSB) include o sera de 20.000 mp si constituie cladirea principala in care se studiaza stiintele naturii.

Drept principal furnizor al programelor de studii universitare de licenta, in domeniul stiintelor naturii, Facultatea de Arte si Stiinte din cadrul Universitatii din Washington educa mai multi studenti decat oricare alta facultate din tara.


„Designul cladirii LSB de catre studioul Perkins + Will ne ajuta sa ne indeplinim scopul cu privire la viitorul biologiei in cadrul Universitatii din Washington”, a declarat Steve Majeski, decan la Facultatea de Arte si Stiinte.

„LSB este mai mult decat o cladire. Aceasta ofera facilitatile si structura necesare ce inlesnesc cercetarea de ultima ora si actioneaza drept punct central pentru educatia in domeniul stiiintelor naturii. Prin spatiile extinse, puse la dispozitie pentru interactiunea si colaborarea dintre studenti si angajatii facultatii, transforma modul in care studiaza urmatoarea generatie de oameni de stiinta.”

 

Fatada cladirii a fost realizata cu panouri HPL cu finisaj furnir, marca PARKLEX Facade. Mai multe informatii despre folosirea panourilor HPL in cadrul acestui proiect, aici.

 

Proiectate plecand de la principiul muncii in echipa, birourile, laboratoarele si spatiile comune sunt amplasate foarte aproape unele de altele. Zonele de cercetare / predare deschise, modulare si flexibile au fost concepute avand in vedere dorinta de adaptare la situatiile de cercetare emergente, care necesita continuu metode si instrumente noi.

Fiind asadar un spatiu ce incurajeaza comunicarea, interiorul dispune de o scara suspendata ce faciliteaza accesul la zonele de relaxare si interactiune; exteriorul pune la dispozitia studentilor si vizitatorilor o curte cu scari impunatoare si banci din lemn reciclat. Acoperisul de tip punte include un spatiu pentru relaxare si inlesneste, totodata, accesul la cafeneaua campusului.

„Biologia adopta o abordare integrativa pentru a intelege natura”, a declarat Devin Kleiner, arhitectul acestui proiect. „Avand drept inspiratie aceasta filozofie, designul combina elementele naturii, ca puncte de interes vizual, cu elemente inovatoare, sustenabile de design.”

Unul dintre aceste elemente este cabina ascensorului, redata cu ajutorul placilor personalizate cu finisaj de brad Douglas (tip de brad american). Proiectata pentru a imita cresterea copacilor in mediul lor natural – padurea,  baza ampla a copacilor de la primul etaj se ingusteaza si se ramifica pe masura ce atinge etajele superioare. Cei noua copaci folositi in proiect provin dintr-o padure a Peninsulei Olimpice. Au fost donati de catre Leopold-Freeman Forests, LLC, drept parte integranta a eforturilor de restaurare a bazinului hidrografic pe care Scott si Susan Freeman le-au descris in cartea Saving Tarboo Creek.

„LSB este mai mult decat o cladire. Aceasta ofera facilitatile si structura necesare ce inlesnesc cercetarea de ultima ora si actioneaza drept punct central pentru educatia in domeniul stiiintelor naturii. Prin spatiile extinse, puse la dispozitie pentru interactiunea si colaborarea dintre studenti si angajatii facultatii, transforma modul in care studiaza urmatoarea generatie de oameni de stiinta.”

In imediata apropiere a celui mai circulat traseu din oras, traseul Burke Gilma, LSB ofera o serie de facilitati publice, inclusiv accesul: la sera ce include 3 400 de specii de plante; la cea mai mare colectie de carti din stat; la peretele cu design artistic, perete lung de 27.5 m, realizat de artistul Claude Zervas; la spatiul destinat parcarii bicicletelor; la cafenea si la zonele de relaxare / interactiune din interior si din exterior.

 

Mai multe imagini si detalii cu privire la acest proiect, aici.

 

Sursa: Parklex & Archdaily.com

Credite foto: © Kevin Scott